\ Καλαμαριά: Εκδήλωση Μνήμης, Ξεριζωμού & Προσφυγιάς για τα 101 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget


Καλαμαριά: Εκδήλωση Μνήμης, Ξεριζωμού & Προσφυγιάς για τα 101 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή


//Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης "Η Αγία Παρασκευή"





Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 & ώρα 20.30 μ.μ. o Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή» σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Καλαμαριάς πραγματοποιεί την Εκδήλωση Μνήμης, Ξεριζωμού & Προσφυγιάς για τα 101 χρόνια από Μικρασιατική καταστροφή στην παραλία της Νέας Κρήνης με αποκορύφωμα τον ερχομό των προσφύγων εκ θαλάσσης.


Εκδήλωση θεσμό για το σύλλογό μας στην διάρκεια της οποίας τα τμήματα του συλλόγου μας με τη θεατρομουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο "Η ζήση μας ΕΚΕΙ & ΕΔΩ" θα ξαναζωντανέψουν τις μνήμες!



Λίγα λόγια για το Σύλλογό μας:


Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2002 από πρόσφυγες 2ης & 3ης γενιάς στη Νέα Κρήνη, με σκοπό τη διάσωση & προβολή της μουσικοχορευτικής παράδοσης & πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Επίσης, αποσκοπεί στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση της ιστορικής αλήθειας του Μικρασιατικού πολιτισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.

Λειτουργούν χορευτικά τμήματα -ενηλίκων & παιδικό- με πλειάδα εμφανίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη με πιστά αντίγραφα φορεσιών από τη Σμύρνη, τη Χερσόνησο της Ερυθραίας και τη Θράκη. Λειτουργεί, επίσης, μεικτή χορωδία ενηλίκων, η οποία το 2008 κυκλοφόρησε δίσκο με Μικρασιάτικα τραγούδια με τίτλο “Τα τραγούδια μας”. Μια ακόμα δραστηριότητα του συλλόγου μας είναι η θεατρική ομάδα με ερασιτέχνες ηθοποιούς με πολλές παραστάσεις στο ιστορικό της. Επιπρόσθετα, διαθέτει μουσικό σχήμα, καθώς και τμήμα εκγύμνασης.

Οι δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ο Σύλλογός μας είναι πολλαπλές. Διοργανώνει θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ & εμφανίσεις χορευτικών τμημάτων, εκδηλώσεις χορωδιακού περιεχομένου, εκδρομές στην Ελλάδα & το εξωτερικό, διαλέξεις, γευσιγνωσία, φιλανθρωπικό παζάρι και αναβιώνει έθιμα από τις Αλησμόνητες πατρίδες με αποκορύφωμα την Εκδήλωση Μνήμης, Ξεριζωμού & Προσφυγιάς με τον ερχομό των προσφύγων εκ θαλάσσης. Τέλος, στα πλαίσια των προσπαθειών για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο πραγματοποιεί τακτικά αιμοδοσία και διαθέτει δική του τράπεζα αίματος.

Ο Σύλλογός μας είναι ένα ζωντανό κύτταρο που στόχο έχει να μορφώσει και να διατηρήσει ζωντανές τις παραδόσεις της πολιτιστικής του κληρονομιάς.