\ Το δράμα των ξεριζωμένων Μικρασιατών προσφύγων με καΐκια ξαναζωντάνεψε στην Καλαμαριά (φώτο& βίντεο)

Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget


Το δράμα των ξεριζωμένων Μικρασιατών προσφύγων με καΐκια ξαναζωντάνεψε στην Καλαμαριά (φώτο& βίντεο)


Στην Καλαμαριά και συγκεκριμένα στην παραλία της Νέας Κρήνης, μια συγκινητική εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 1/9 για τα 102 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή» και ο Δήμος Καλαμαριάς.





Στην παραλία της περιοχής, όπου οι πρόσφυγες κατέφθασαν τον Σεπτέμβριο του 1922, αναβίωσε η δραματική ιστορία τους μέσω θεατρικών παραστάσεων, μουσικών και χορευτικών δρωμένων με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων με βάρκες.



«Αυτή η εκδήλωση, κάθε χρόνο, μας συγκινεί» τόνισε η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου και πρόσθεσε:

«Η Καλαμαριά είναι γνωστή και ως προσφυγομάνα, είναι ένας τόπος που γεννήθηκε από τους πρόσφυγες και αγκάλιασε πρόσφυγες από όλα τα σημεία της Μικρασίας. Σε αυτό εδώ το σημείο έφτασαν, με καΐκια, οι παππούδες μας. Αυτό το σημείο είναι ένα σημαντικό τοπόσημο και νομίζω ότι κάτι πρέπει να γίνει εδώ δίπλα στη θάλασσα, ένα μνημείο, ένα μουσείο, που θα θυμίζει αυτήν την τραγική ιστορία της άφιξης των προσφύγων».

 



Άξιος συγχαρητηρίων για ακόμη μια φορά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης "Η Αγία Παρασκευή"  για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης και την συγκινητική βραδιά που μας χάρισε.

 

Δείτε φώτο&βίντεο: