\ Δήμος Καλαμαριάς: Ημερίδα με θέμα ''Οι Καυκάσιοι και ο άγνωστος ρόλος του Καζαντζάκη στη διάσωσή τους ''

Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget


Δήμος Καλαμαριάς: Ημερίδα με θέμα ''Οι Καυκάσιοι και ο άγνωστος ρόλος του Καζαντζάκη στη διάσωσή τους ''

Η ιστορία των Καυκάσιων προσφύγων, των Ελλήνων που όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό της, η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, “έφθασαν στην Καλαμαριά και «εγκαινίασαν» τα θρυλικά Απολυμαντήρια πριν την Καταστροφή του ’22”, “ζωντάνεψε” στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη”, σε μία σημαντική εκδήλωση-ημερίδα, που διοργάνωσε ο Δήμος και η Αντιδημαρχία Ανάδειξης της Προσφυγικής Ταυτότητας της Καλαμαριάς με τη συνεργασία του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς “Ο Προμηθέας”.


Η κ. Αράπογλου αναφέρθηκε στην σημασία της εκδήλωσης, η οποία αναδεικνύει την ιστορική αλήθεια και φωτίζει την ιστορία των προσφύγων από τον Καύκασο, καθώς και τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε ο Νίκος Καζαντζάκης ως απεσταλμένος του Ελ. Βενιζέλου, μια άγνωστη σε πολλούς ιστορία.

“Όταν μιλάμε για τους πρόσφυγες ή αναφερόμαστε εν γένει στους Πόντιους πρόσφυγες, πιστεύουμε ότι ο Πόντος εξαντλείται στα παράλια, τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το ελληνικό στοιχείο και οι Πόντιοι ήταν και στον Καύκασο και έγιναν πρόσφυγες, καθώς ήταν θύματα των γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Οι Πόντιοι ήταν θύματα των ιστορικών γεγονότων και μια σημαντική φυσιογνωμία αυτής της τραγωδίας ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης, που πολλοί διαβάζουν αλλά λίγοι γνωρίζουν τη δράση του ως εκπρόσωπος του Ελ. Βενιζέλου για να σωθούν χιλιάδες Πόντιοι” τόνισε η κ. Αράπογλου.


Ο Αντιδήμαρχος Ανάδειξης της Προσφυγικής Ταυτότητας της Καλαμαριάς Σωτήρης Γεωργιάδης τόνισε, με την σειρά του, την σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης για την ανάδειξη της ιστορίας των Καυκάσιων προσφύγων και της ίδιας της Καλαμαριάς και επισήμανε ότι η Αντιδημαρχία και το ΙΑΠΕ, παρά την κατάργησή του ως νομικό πρόσωπο του Δήμου, θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις δράσεις τους για να αναδειχθεί η ιστορία του τόπου και η ταυτότητά του.

Τον ρόλο του Καζαντζάκη και την σωτήρια επέμβασή του στο Καρς και στον Πόντο, ανέδειξε με την ομιλία του ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, επισημαίνοντας ότι ενώ όλοι τον γνωρίζουν ως κορυφαίο λογοτέχνη, η συνεισφορά του στην Ελλάδα και τον ελληνισμό ήταν πολύ μεγαλύτερη και καίρια.

Στην επιστημονική ημερίδα συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, ο Χαράλαμπος Γάππας, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας στο University of North Carolina at Chapel Hill και ο Γιώργος Μαυρουδής, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ιστορικός στην Αντιδημαρχία Ανάδειξης της Προσφυγικής Ταυτότητας Καλαμαριάς. Συντονιστής των δύο συνεδριών ήταν ο Θεοδόσης Κυριακίδης.